loading...
Home » Stiri » O tableta din argila, veche de 3.700 de ani, schimba istoria

O tableta din argila, veche de 3.700 de ani, schimba istoria

loading...
O descoperire recenta ar putea schimba istoria matematicii. O tableta din argila, veche de 3.700 de ani, a demonstrat ca Babilonienii inventasera trigonometria cu 1.500 de ani inaintea grecilor si foloseau „metode matematice sofisticate”, care ar putea aduce schimbari inclusiv in matematica predata astazi, relateaza The Telegraph.

Tableta, numita Plimpton 332, a fost descoperita la inceputul anilor ’90, in sudul Irakului, de catre arheologul si diplomatul american Edgar Banks, cel care a fost si sursa de inspiratie pentru filmele din seria „Indiana Jones”.

Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea New South Wales, din Australia, a reusit sa descifreze pe tableta poate cel mai vechi si corect tabel trigonometric, care era folosit cel mai probabil de arhitectii din antichitate pentru a construi temple, palate si canale.

loading...

Spre deosebire de trigonometria din zilele noastre, babilonienii foloseau un sistem sexagesimal, spre deosebire de cel zecimal folosit acum. intrucât 60 este mai usor de impartit la 3, expertii care au studiat inscriptiile de pe tableta cred ca aceste calcule ale babilonienilor aveau un grad de acuratete mai mare.

loading...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...
More 1177 posts in Stiri
Recommended for you
Coreea de Nord reacționează după ce SUA au trimis bombardiere în apropierea țării

Coreea de Nord reacționează după ce SUA au trimis bombardiere în apropierea țării. Coreea de...

error: Content is protected !!