1 februarie este prima zi din luna lui Făurar. Această zi are o însemnătate specială pentru tradițiile și superstițiile românești. Din punct de vedere istoric, o sumedenie de oameni importanți s-au născut în această zi, dar și numeroase evenimente istorice se comemorează în ziua de 1 februarie.

1 februarie este a 32-a zi din calendarul georgian.

Tradiții și superstiții românești

În prima zi din luna lui Făurar, țăranii de odinioară îl sărbătoreau pe Sfântul Mucenic Trifon. Acesta este cunoscut sub numele de  Trif Nebunul sau Triful Viermilor și este patronul omizilor și viermilor dăunători. Această sărbătoare nu este pusă la întâmplare pe 1 februarie, pentru că în această zi se stropesc pentru prima dată pomii din livezi. De asemenea, 1 februarie este prima zi din Anul Viticol, adică momentul când încep lucrările în vie.

Încă din cele mai vechi timpuri, atunci când inima României bătea la țară, oamenii obișnuiau să iasă în prima zi din februarie în livezi. Atunci când soarele apărea pe cer, ei luau apă din fântână sau din izvoare. Această apă o numeau apă neîncepută și credeau despre ea că poate face minuni pomilor. Astfel, pomii erau stropiți cu apa neîncepută pentru ca să fie feriți de omizi sau alte insecte dăunătoare. După aceea, aprindeau focurile în livezi și curățau pomii de lăstarii nedoriți. După ce realizau aceste lucrări timpurii, i se rugau Sfântului Trifon ca să fie blând cu pomii și să nu îi invadeze cu omizi și insecte.

Un alt obicei ancestral era „scuturatul pomilor”. Pentru ca oamenii să se asigure că pomii vor rodi și vor face fructe din belșug apelau la un procedeu superstițios. Luau un topor și se prefăceau că lovesc pomul ca și cum ar vrea să-l taie. În acest timp îl amenințau și cu vorbe: „Măi, pomule, face-i roade, că de nu, eu te tai!”. Un copil, care simboliza spiritul pomului, răspundea: „Lasă-mă, iartă-mă, nu mă lovi, nu mă tăia, c-oi înflori şi-oi rodi, când vremea mi-a veni şi de noroc ţi-oi fi!”.

1 februarie, evenimente importante din istorie

1789 – A fost ales primul preşedinte al SUA, George Washington

1814: Lordul Byron a publicat „Corsarul”, carte care s-a vândut în prima zi în peste 10.000 de exemplare

1835 – Sclavia este desființată în Mauritius

1847 – Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iaşi cu „Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg”

1861 – S-a înfiinţat intendenţa militară română. Ziua Intendenţei Militare în România

Cargando...

1868 – S-a născut Ştefan Luchian, unul dintre cei mai apreciați pictori români

1885 – A apărut, la Bucureşti, ziarul „Drepturile omului”, editat de Cercul de Studii Sociale cu acelaşi nume

1912 – A apărut, la Iaşi, revista „Însemnări literare”, sub direcţia lui Mihail Sadoveanu şi a lui George Topârceanu

1920: Inaugurarea „Universității din Cluj”

1 februarie - 1 februarie

1931 – S-a născut Boris Elţîn, om politic rus, primul preşedinte al Federaţiei Ruse

1942: Al doilea război mondial: Japonezii au ocupat Peninsula Malacca.

1944: Al doilea război mondial: Debarcarea forțelor aliate în Arhipelagul Marshall.

1958 – Primul satelit al Americii este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă „Jupiter-C”, „Explorer”este destinat să transmită semnale pe Pământ.

1974 – Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 şi este distins, la New York, cu „Racheta de aur”

2003 – Naveta americană „Columbia” se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12.04.1981, se afla la a 28-a misiune. Şi-au pierdut viaţa 7 astronauţi

2009 – Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat la Catedrala Hristos Mântuitorul, la conducerea unei Biserici ortodoxe aflată în dezvoltare de la sfârşitul regimului sovietic.

 

 

Source link

Cargando...

Leave a Comment

%d blogeri au apreciat: